Moje tělo: online koučink - den 23 (Počítat kalorie... ano či ne?)



Pamatujete si na první den? Když jste si dělali poznámky o tom, jak jste doposud jedli, jaké chyby jste zřejmě dělali ve stravě? To, co vás brzdilo, bylo zřejmě nutné udělat opačně. Změnili jste tyto chyby k dnešnímu dni? Jaké to byly? Bylo nutné začít počítat kalorie? Protože pokud ano, nemáte se za co stydět. Naopak. Počítání kalorií je ten nejlepší způsob jak zjistit, zda neděláte chyby právě v množství jídla. Pokud je ho hodně, bude vaše snahy brzdit. Pokud ho bylo málo, brzdíte se stejně tak.

Dnešní téma je tedy o kaloriích. O tom, jaký mám názor na jejich počítání, už asi víte. Z knihy jste mohli poznat, že je mým cílem naučit vás to bez matematiky, ale ne vždy to jde. Naopak, sledovat příjem je mnohdy jediný možný způsob, jak se chyb dopátrat. Spousta žen se počítání brání, což chápu. Ale jak jinak získat přehled o tom, co je pro vaše tělo ok?




7 komentářů:

  1. Ahoj Kristy, já jsem se rozhodla počítat kalorie během měsíce online koučinku s Tebou, protože se mně dlouhodobě nedařilo zhubnout a za ty 3 týdny jsem zjistila, že jím každý den na úrovni svého BM (cca 1440 kcal) a snažím se to navýšit. Počítání mně pravdu pomohlo, ale po tomto měsíci už bych v tom nerada pokračovala, je to fakt časově náročné.
    Ráda bych se zeptala, kolik jsi měla v jídelníčku gramů tuků v době, kdy jsi jedla LC (okolo 100g sacharidů)? Zjistila jsem totiž, že mám spíše "problém" s tuky a sacharidy mně nechybí, i když jich jim míň.
    A ještě jednu otázku? Neplánuješ náhodou natočit video právě ohledně poměru makroživin ve stravě (všimla jsem si, že je to častá otázka) nebo to necháváš, až pro další pokročilou knihu? :-)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MOhu natočit :) Sice jsem to chtěla nechat právě na pokračování, ale ta otázka je lehce zodpovězená i v knize, pro ty, co chtějí být důslední i s těmi makroživinami.

      JInak při Low carb jsem měla všechno na 100 g :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpovědi :-)
      Já jsem si právě BM a AM počítala z knížky :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Kristy,
    chtěla bych se zeptat na jednu věc. Díky tvé knize jsem pochopila řadu věcí, ve kterých jsem se dříve ztrácela :)). Čemu, ale pořád moc nerozumím je: Navyšování kalorií při cvičení. Můj BM je cca 1400 a můj AM je cca 1600. Abych tedy hubla musím jít mezi těmito dvěmi hodnotami, že? okolo 1500?:)) Co když ale do své dne zahrnu cičení, kterým (např. s Jill) spálim cca dalších 300 Kcal? Dostanu se tedy s mým rozmezím 1500 - 300 Kcal (za cvičení) na nějakých 1200 Kcal, což je pod hranicí BM. Mám těchto 300 kalorií navýšit ve stravě? V případě dnů, kdy cvičím mohu jíst více než je můj AM? Tedy když v tento den sním 1800 Kcal -> 300 kCal spálím cvičením, tak se dostanu na svých 1500 Kcal, díky kterým hubnu a vše je v pořádku? Nebo bych neměla nikdy jíst nad hranicí AM, aby nepříbírala.
    Snad jsem to napsala srozumitelně :)) a předem ti děkuji za odpověď

    Ps: Musím říct, že jsi úžasná, co jsi dokázala, a strašně jsi mě nakopla a hlavně inspirovala :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuji za komentář :) Ono je to s těmi kaloriemi občas složité, že? :)

      Chci se zeptat, ty máš pulsmetr, který ti počítá kalorie spálené při cvičení? Nebo to odvozuješ od nějakého průměru? protože to bych moc nedoporučovala :) Pokud ti pulsmetr říká, že spálíš 300 kcal, nebo i kdyby to bylo 500 kcal, počítej ve výsledku tak, že můžeš kalorie mírně navýšit.

      Tedy, když necvičíš, tak se můžeš pohybovat mezi 1400-1600.
      Když cvičíš, klidně si můžeš dovolit jít na 1700 kcal, to je jedno jablíčko navíc nebo troška ovoce, jogurtu, lžíce arašídového másla apod. Vidíš, že toho co dojíst, zas tak moc není. Zkrátka, nedojídej kalorie do plné hodnoty spálených kalorií, protože stále je nutné být v deficitu při hubnutí.

      Ostatně je vcelku i jedno, když se jeden den dostaneš třeba pod bazál se cvičením, nesmí to být dlouhodobě, třeba několik týdnů... je v pořádku, když se i se cvičením třeba dostaneš pod bazál, a druhej den budeš jíst ne těch 1500 ale dáš si třeba 1600 nebo 1700 kcal. Tělu to nevadí, musí to být dejme tomu z pohledu jednoho týdne v deficitu.... tzn. pokud budeš za týden v deficitu celkem plácnu třeba 1500 kcal , bude tělo hubnout ;)

      Kdybys ještě potřebovala ještě něco ujasnit, tak se klidně ptej :)

      A držím palce :)

      Vymazat
    2. Juu děkuju za odpověď :)), už tomu začínám rozumět:)Pulsmetr nemám, těch 300 Kcal jsem našla například na stránce kalorické tabulky, když jsem si do aktivit zadávala cvičení s Jill a vyjelo mi právě, že tímto cvičením spálím kolem 300 kcal :) Ale budu se řídit tvou radou :) a jíst "tak nějak normálně v rozmezí mého BM a AM" :)) Musím říct, že mám doma několik knížek ohledně zdravého životního stylu a hubnutí, ale až díky té tvojí, začínám chápat pojmy jako zdravé hubnutí, makroživiny, metabolismus a další, z kterých mi šla předtím hlava kolem :-D Máš jí opravdu hezky napsanou :))

      Děkuji za tvůj čas :))

      Vymazat
    3. Moje rada, KT používej jen na počítání kalorií. Ostatní čísla vubec neber v potaz. Ta čísla tam jsou, co se aktivit týče, strašně přehnaná. Já třeba s JIll podle pulsmetru spálila tak 160 kcal za těch 25 minut :)

      a moc děkuji za pochvalu :) jsem ráda, že ti knížka vyhovuje :) já četla mnoho "jednoduchých" knih, že se autor snažil psát něco jednoduše, ale nikdy to jednoduše nebylo :) takže můj záměr bylo napsat to opravdu polopatě :) Jsem ráda, že jsem se trefila :)

      Vymazat