Koláč s broskvemi a borůvkami


Tento koláč byl naprosto božský. Dělala jsem jej již dvakrát a vždy dopadl skvěle. Původní recept není můj, nechala jsem se inspirovat blogem Chutě světa.  

Na koláč budete potřebovat: 
40 g rozpuštěného másla
40 g rozpuštěného kokosového oleje
50 g raw třtinového cukru 
1 vejce
1 lžíce skořice
100 g mouky bio hladká
1/2 lžičky prášku do pečiva 
1/4 lžičky sody 
špetka soli 
2 (kompotované) broskve 
1/2 hrnku mražených borůvek 

Nemáte-li čerstvé broskve, použijte kompotované (jsou i vhodnější, koláč pak není příliš suchý.) Borůvky jsem volila mražené, jelikož pak pustí vodu, která koláči vyloženě prospěje. Koláč zvláční.

Předehřejeme troubu na 170 °C. Menší koláčovou formu (cca 18 cm) vysteleme pečícím papírem. Máslo vyšleháme s cukrem, přidám olej, vejce a pak opatrně smícháme s moukou, práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí. Těsto bude vcelku hutné, použijte mokrou stěrku, kterou těsto po dnu formy roztáhnete. Namočte klidně víckrát. Těstu to vadit nebude. Broskve nakrájíme na plátky a do šneka od středu skládáme za sebou. Zabořte plátky do těsta. Zasypte borůvkami. Pečeme zhruba 20 minut, ale pro jistotu kontrolujte špejlí. Každý trouba peče jinak. Nechte vychladnout, zasypte na oko moučkovým cukrem a podávejte. 

Pozn: koláč mám krapet tmavší, jelikož jsem používala v tomto případě trochu pohankové mouky. Kdo nemá rád její chuťový nádech, nedávejte ji. 

Žádné komentáře:

Okomentovat