Cuketový chlebíček s citronem


Jsem buchtová. Odjakživa jsem. Před hubnutím jsem měla naprostou slabost pro koláče, řezy a různé buchty. Nic se nezměnilo. Pekla bych denně. Fakticky. Teď zůstávám u pečení sladkého jen jednou týdně, tak jako to dělala kdysi maminka. Pekla pouze v sobotu, já se jí motala v kuchyni, protože to prostě byl "sváteční" den. Ulizovala jsem těsto, koukala jsem, jak se v kuchyňském robotu hemží metličky a dodnes cítím tu vůní, která z motoru toho přístroje vycházela. Takže teď, když peču, jak synek tak už i dcerka se podílejí na přípravě, vybírají, co upečeme, míchají těsto, synek ušlehá bílky a já se usmívám, protože jsem šťastná, že to, co vidím při přípravě buchet u nich, bylo kdysi i ve mně. Dnes už je to jiné. Ale přesto je to zábava a pečení miluji. Navíc, když se to povede tím nejlepším způsobem a v podstatě závidíte dětem, že do toho nacpaly do sebe víc, než vy sami :-) 


Přesně takto chutný je i tento chlebíček, který se hodí nejen na Velikonoce, jelikož je těsto krásně žluté a v něm prosvítá zelená slupka cukety. Ta chuť - ta se mi bude popisovat mnohem hůř, ale něco vám řeknu. Tohle je ta nejlepší cuketová buchta, jakou jsem kdy jedla. A že moje babička uměla fantastickou! Tahle je naprosto bezkonkurenční a získala si stálé místo v mé ručně psané kuchařce, kterou jednou podědí moje Eliška :-)

Budete potřebovat:

Mokré ingredience
1 šálek nahrubo nastrouhané cukety
1/4 šálku oleje
1 vejce
2 lžíce šťávy z citronu
2 lžíce citronové kůry

Suché ingredience
1 šálek polohrubé mouky
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 šálku krupicového cukru

Poleva
1 lžíce citronové šťávy
1/2 šálku moučkového cukru

Jak na to?

V miskách si smíchejte zvlášť mokré a suché ingredience. Při strouhaní cukety se nezbavujeme vody. Cuketu do šálku násilím necpeme. Jen zlehka do hrníčku vhazujeme co pojme. Vyšlo mi to na asi 3/4 nastrouhané střední cukety. Cuketu nezbavujeme zelené slupky, jen ji pod horkou vodou pořádně opláchneme. Suché ingredience, které jsme si smíchali, vsypeme do misky s mokrou směsí. Řádně promícháme. Těsto nebude příliš řídké, ale spíše tužší. Je to v pořádku. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vysteleme pečícím papírem. Vařečkou těsto vlijeme do formy a pečeme na 170 °C zhruba 50-55 minut. Poté vytáhneme a necháme 15 minut ve formě vychladnout.
Až poté vytáhneme z formy a necháme kompletně zchladnout. Chlebíček poté pocákáme polevou (není nutná) a necháme zaschnout.

Dobrou chuť :-)

Kristina


4 komentáře: