Indický květák s kešu omáčkou a rýží


Určitě mi dáte za pravdu, že je občas fajn se v jídelníčku vzdát masa a prostě si pošmáhnout na čistě rostlinné stravě. Věřte mi, když řeknu, že masovou variantu tohoto pokrmu jsem dělala již několikrát  a byla famózní, ale když se trochu pozmění obsah omáčky a namísto masa dáme do omáčky květák, na chuti to nic neubere. Naopak. Budete mít tendenci se toho ujíst :-)

Budete potřebovat:

Na omáčku

2 šálky vody (450 ml)
1/2 šálku kešu oříšků
100 g rajčatového protlaku
1 lžička garam masala
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého zázvoru

Dále

2 lžíce kokosového oleje (nebo vegan másla)
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1/2 hlavy středního květáku
rýže (jako příloha)

Jak na to?

Uvařte rýži dle návodu na obalu. Můžete použít jakoukoli máte rádi.
Květákové růžičky nakrájíme na malé kousky a dáme stranou.
Ingredience na omáčku dejte do vysokorychlostního mixéru (např. Nutribullet)
a vše důkladně rozmixujte, abyste získaly jemnou omáčku.
Na pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
Chvíli smažíme a často mícháme.
Jakmile okraje cibulky začnou hnědnout, vlijeme do pánve omáčku.
Přidáme květák a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut.
Nebo minimálně do té doby, než nám květák změkne do požadovaného stavu.
Nepřevařte jej :-)
Podáváme s rýži a petrželkou jako ozdobu.

Dobrou chuť.

K.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, můžu se prosím zeptat na Váš osobní názor, jak byste u veganství řešila doplnění proteinů? Je to dost podstatná složka stravy, ale kromě ořechů, semínek a olejíčků se ve veganských receptech moc nevyskytuje.

    Slyšela jsem o vegan proteinu, kámoška mi říkala o tomto eshopu https://www.balicekzdravi.cz/proteiny

    Máte s tím nějakou zkušenost? Jak to chutná? Nebo máte jiný tip na doplnění do jídelníčku? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bych to řešila doplňky stravy ve formě vitamínů a proteinů. Problém je v tom, že (ne z vlastní zkušenosti, ale z doslechu) je většina vegan proteinů docela otřesných na chuť :) Osobně bych asi dala přednost hráškovému proteinu a rýžovému. Ale co do chuti nemohu poradit, jaké jsou :) Asi hodně záleží na výrobci, jakým způsobem doslazuje a dochucuje.

      Vymazat