Kefírová buchta

by - středa, června 27, 2018


Je to asi rok, co jsem si řekla, že začnu tvořit psanou kuchařku pro mou dceru. Všechny ty recepty,
které dělám opakovaně a které nám chutnají, píši ručně do bloku a až Eliška vyroste, bude
samostatná a bude mít rodinu, tuhle kuchařku ji dám. Nevím, v jakém bude stavu, ale kdyby
byla politá, vypadávaly z ní listy a voněla jejím dětstvím, nechť to tak je. Já jsem ve svých 38 letech
dostala starou psanou kuchařku mé maminky a naprosto stejné pocity z ní mám já :-) Listy zežloutly, 
navždy budu mít uchováno její písmo na řádcích (a taky tátovo), navždy se budu koukat na recepty,
které já nedělám, ale které dělávala ona a u kterých jídel jsme společně jako rodina seděli u jednoho stolu.

Nedalo mi to a musela jsem si v této kuchařce vyhledat recept na kefírovou buchtu, kterou maminka
dělávala docela často a která patřila k našim nejoblíbenějším. Mohli jsme se po ní utlouct. A když
jsem odešla z domu, už nikdy jsem podobnou nejedla. Vždy, když jsem viděla podobnou té od
maminky, s nadšením jsem se do ní pustila a pak prostě zklamaně řekla "to není ono"

Každopádně, teď ten recept mám, upekla jsem jak recept říkal a vážení je to ono :-) Dělím se proto
s vámi o ingredience a recept a snad vám bude chutnat stejně jako nám doma. 

Buchta není moc sladká, ale je nadýchaná jak peřinka. Ani po jednom dni neztratila na vláčnosti
a hebkosti. Je zkrátka dokonalá :-)

Co budete potřebovat:

400g kelímek kyšky nebo kefíru
400 g polohrubé mouky
150 g cukru
1 rovně uhlazená lžíce sody
2 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 sklenice oleje
1 vejce

Jak na to?

Nejdříve smícháme sypké ingredience a posléze vmícháme ty tekuté.
Pečeme v řádně předehřáté troubě po dobu 20 minut při 170°C.
Jelikož je každá trouba jiná, zkoušíme špejlí.
Podáváme bez polevy, jen mírně pocukrované moučkovým cukrem.


Jak jsem zjistila, je nadlidské síly u nás sehnat klasický kefír. Viděla jsem jej jen v jednom obchodě
jako litrové balení, ale přišlo mi to hodně a vzala raději kvalitní kyšku. Rozhodně nekupujte
acidofilní mléko, je to něco jiného. Zkrátka kefír nebo kyšku. Já raději měla vzít ten kefír, hned
bych totiž udělala druhou várku :-)

Dobrou chuť.

K.


Mohlo by se ti líbit

0 komentářů

Poslední komentáře