Kefírová buchta


Je to asi rok, co jsem si řekla, že začnu tvořit psanou kuchařku pro mou dceru. Všechny ty recepty, které dělám opakovaně a které nám chutnají, píši ručně do bloku a až Eliška vyroste, bude samostatná a bude mít rodinu, tuhle kuchařku ji dám. Nevím, v jakém bude stavu, ale kdyby byla politá, vypadávaly z ní listy a voněla jejím dětstvím, nechť to tak je. Já jsem ve svých 38 letech dostala starou psanou kuchařku mé maminky a naprosto stejné pocity z ní mám já :-) Listy zežloutly, navždy budu mít uchováno její písmo na řádcích (a taky tátovo), navždy se budu koukat na recepty, které já nedělám, ale které dělávala ona a u kterých jídel jsme společně jako rodina seděli u jednoho stolu.

Nedalo mi to a musela jsem si v této kuchařce vyhledat recept na kefírovou buchtu, kterou maminka dělávala docela často a která patřila k našim nejoblíbenějším. Mohli jsme se po ní utlouct. A když jsem odešla z domu, už nikdy jsem podobnou nejedla. Vždy, když jsem viděla podobnou té od maminky, s nadšením jsem se do ní pustila a pak prostě zklamaně řekla "to není ono"

Každopádně, teď ten recept mám, upekla jsem jak recept říkal a vážení je to ono :-) Dělím se proto s vámi o ingredience a recept a snad vám bude chutnat stejně jako nám doma. Buchta není moc sladká, ale je nadýchaná jak peřinka. Ani po jednom dni neztratila na vláčnosti a hebkosti. Je zkrátka dokonalá :-)

Co budete potřebovat:

400g kelímek kyšky nebo kefíru
400 g polohrubé mouky
150 g cukru
1 rovně uhlazená lžíce sody
2 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 sklenice oleje
1 vejce

Jak na to?

Nejdříve smícháme sypké ingredience a posléze vmícháme ty tekuté.
Pečeme v řádně předehřáté troubě po dobu 20 minut při 170°C.
Jelikož je každá trouba jiná, zkoušíme špejlí.
Podáváme bez polevy, jen mírně pocukrované moučkovým cukrem.


Jak jsem zjistila, je nadlidské síly u nás sehnat klasický kefír. Viděla jsem jej jen v jednom obchodě jako litrové balení, ale přišlo mi to hodně a vzala raději kvalitní kyšku. Rozhodně nekupujte acidofilní mléko, je to něco jiného. Zkrátka kefír nebo kyšku. Já raději měla vzít ten kefír, hned bych totiž udělala druhou várku :-)

Dobrou chuť.

K.


3 komentáře:

  1. Kefír kupuju v Kauflandu nebo Albertu. Taková žlutá krabička.. kefírová buchta je u nás velmi oblíbená, recept je podobný: 250 g hladké mouky, 100 g polohrubé, 90 g cukru, lžíce kakaa, lžička jedlé sody, 180 g oleje, 1 vejce, kefír. Smíchat suché a zvlášť mokré ingredience a pak dohromady. Vychladlou buchtu pomazat rozpuštěnou horkou čokoládou smíchanou se zakysanou smetanou. Mamka i manžel jsou na buchtě závislí :D

    OdpovědětVymazat
  2. Za posledních 6 dní už peču druhý plech. Neskutečná mnamka.

    OdpovědětVymazat