Prostá šarlotka


Pokud jste milovníky štrúdlů a jablečných závinů, koláčů či šátečků, zcela určitě si zamilujete šarlotku. Možná ji už dávno znáte. Ani bych se nedivila, jelikož já sama mám recept na šarlotku na svém blogu již potřetí :-) Tak moc tento koláč miluju. 

Kouzlo dokonalé chuti přitom nezávisí na jablíčkách nebo na tom, zda máte či nemáte šikovné ručičky, ale na trpělivosti. Koláč totiž potřebuje několik hodin odležet. Věřte mi, když vám řeknu, že té nejdokonalejší chuti se dočkáte po 24 hodinách od upečení :-) 

Šarlotka je koláč velice snadný, já se pro tentokrát nechala inspirovat polskou verzí těsta. Náplň jsem si již dělala po svém, ale těsto bylo naprosto dokonalé. Jednak se s ním skvěle pracovalo a jednak bylo prostě úplně akorát. 

Co se jablíček týče, nebojte se šetřit. Na celou várku je 1,5 kg jablíček skutečně minimum. 
Momentálně jsou jablíčka za slušnou cenu, tak šup do pečení :-)


Budete potřebovat:

400 g polohrubé mouky
5 lžic cukru
1 vanilkový cukr
200 g másla
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1 vejce
1 lžička skořice
1,5 kg jablek

Jak na to?

Z mouky, 3 lžic cukru, vanilkového cukru, másla, prášku do pečiva a vejce uděláme těsto.
Jakmile se nám vše krásně spojí, uděláme z něj kouli, zabalíme do sáčku a dáme do mrazáku. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřince a nastrouháme na hrubo. Zasypeme zbylými 2 lžícemi cukru a přidáme skořici. Šťávu nevyléváme!!! Plech vysteleme papírem na pečení. Vytáhneme těsto z mrazáku a rozřízneme na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválíme a přendáme na plech. Prsty si pomůžeme, aby bylo těsto v každém růžku.
Rozprostřeme na těsto nastrouhaná jablka a uhladíme. Zbylou polovinu těsto použijeme takto. Uždibujeme menší kousky a každý z nich rozmačkáme na placku stejně tlustou, jako máme spodní díl těsta na plechu. Tyhle kousky pak skládáme po povrchu nastrouhaných jablek, dokud nezaplníme celou plochu. Vůbec není nutné být naprosto pečlivý. Možná vám vzniknou malé mezírky, či různé krátery. Nevadí, po nakrájení bude šarlotka vypadat dokonale :-) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 45-50 minut. Nechte odležet zhruba 24 hodin, nebo přinejmenším nechte zcela vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

K. 

Žádné komentáře:

Okomentovat