Čokoládový koláč ze zakysané smetany

by - neděle, září 02, 2018


Přiznávám zde se dvěma prsty u sebe, že na čokoládové koláče moc nejsem. Občas si udělám buchtu, ale vesměs miluji spíše světlá těsta. Když jsem našla recept na tento čokoládový koláč ze zakysané smetany, moc se mi do něj nechtělo, protože už na první přečtení mi to přišlo přemrštěně čokoládové a i s tou polevou už mi to přišlo krapet moc a přes čáru. Nicméně, po dlouhém váhání a pro jistou snadnost receptu jsem se do něj pustila a jako vážení, to těsto.... měla jsem chuť si dát do pusy trychtýř a nalít si to všechno přímo do krku :-) Po upečení se mi už nechtěl koláč "mrvit" ještě čokoládovou polevou, přemýšlela jsem, že jej pouze pocukruji, ale teď vím, že by to nebylo ono a že bych tím ten koláč naprosto chuťově degradovala. Poleva z čokolády a smetany dodává celému koláči naprosto konkurenční náboj. I takový odpůrce buchet a koláčů jako je můj muž snědl dnes ráno ke snídani skoro půlku! Pokud jste milovníky čokolády a pečených čokoládových lahůdek, tohle vás musí zákonitě odzbrojit :-)


Co budete potřebovat?

Na těsto

1/2 kostky másla
1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
1/2 lžičky soli
1/2 šálku vody
1 plný šálek hladké mouky
1/2 šálku krupicového cukru
3/4 lžičky sody na pečení
1 vejce
1 kelímek zakysané smetany

Na polevu

1 hořká čokoláda
1/2 kelímku smetany na šlehání
1,5 lžíce cukru


Jak na to? 

Do hrnce dáme máslo, kakao, sůl a vodu. Vaříme do úplného rozpuštění. Odstavíme.
Ve velké míse smícháme mouku, cukru a sodu. Nyní pomaličku přilíváme kakaovou tekutinu
a rovnou metličkou mícháme. Až se vše spojí, vhodíme vejce a smetanu a smícháme.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu cca 40 minut. 
Zkontrolujeme špendlí vpíchnutím do středu koláče. 
Když vyjde čisté dřívko, koláč je hotový. Necháme vychladnout.

Do misky nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme cukr.
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu a poté vlijeme k čokoládě.
Mícháme do úplného rozpuštění čokolády. Necháme mírně vychladnout.
Po asi 30 minutách vlijeme na koláč a necháme čokoládu na povrchu ztuhnout.
Nečekejte věčnost ale. Čokoláda neztuhne zcela :-) Bude z ní sametově jemná poleva. 

Dobrou chuť.

PS: Koláč skvělý po cca 24 hodinách, kdy se krásně rozleží. Koláč z výše uvedené várky je 
docela malý, takže pokud chcete větší v klasické velikosti, zdvojnásobte množství. 


Mohlo by se ti líbit

6 komentářů

  1. S blížícím se podzimem se rozhlížím, který se zahřívacích, sladkých či čoko papů přidat do sbírky. Zrovna teď mám v puse chuť po pětaosmdesátce, kterou si dávám po kouskách vždy po o. v práci. Čoko věci mám moc ráda. Tahle vypadá božsky. Jen jsem stačila udělat "jů". Kradu. Děkuju. Pa. Přeji hezký den!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj EVi. Odhadla jsi to naprosto skvěle, do podzimních dnů se báječně hodí :) K čaji jakbysmet :)

      Vymazat
  2. To vypadá jako tradiční Švédský kladdkaka, v předkladu mazlavý koláč :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, možná tak vypadá, ale není :) Zde převažuje mouka nad cukrem, je zde voda, je zde zakysaná smetana a také soda. Nic z toho se do švédského brownies nedává :) Ale díky za inspirativní komentář, určitě jej teď udělám :D :D :D

      Vymazat

Poslední komentáře