Domácí karamel


Tak už to mám za sebou. Konečně. Domácí karamel. Jak dlouho jsem jej chtěla vyzkoušet udělat naprosto sama. Vždy mne odradilo to, o jakou kalorickou bombu jde a kdo to tedy ve finále všechno sní. No a co? :-D Sním to já a vůbec se za to nestydím. Je totiž naprosto fantastický a je můj. Původně to měl být dokonce dárek, abych se ubránila hříšným chutím. Nic! Moje to bude. Nikomu nedám ani líznout :-)


Karamel je takhle načančaný ve skleničce skutečně velmi vděčný. No vážně. Můžete mít totiž levný dárek, vlastně vyrobený a navíc vypadá skvěle :-) Já osobně skleničku koupila na stránkách Bonami, když jsem vybírala doplnky do bytu. Karamel máte uvařený za pár minut a dárek je na světě. Ale samozřejmě, že jej můžete používat pro svou vlastní potřebu. Klidně do jogurtu, cik cak do koláče, na zmrzliny, do koktejlu nebo jen tak :)


Budete potřebovat:

1 šálek krupicového cukru
80 g na kousky nakrájeného másla
120 ml smetany na vaření
1/2 lžičky (růžové) soli

Jak na to?

Všechny ingredience si připravte, nebude čas je hledat a odměřovat. Do hrnce větším dnem nasypte cukr a metličkou míchejte, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění se začnou dělat hrudky, je to ale v pořádku. Za chvíli se cukr všechen rozpustí. Nesmíte cukr přepálit. Je třeba jej ustavičně míchat. Cukr ve finále začne rychle hnědnout, takže musíme jednat rychle. Vhodíme do něj kostky másla. Mícháme a necháme rozpustit. Pozor, trošku to bude prskat. Pak ihned vlijeme opatrně smetanu a mícháme a mícháme. Zasypeme solí. Jakmile karamel přivedete k varu, ihned odstavte a nechte vychladnout. Karamel je několik minut extrémně pálivý. Dejte pozor také na děti, at jej na sebe nevyklopí. Během dalších 15 minut běžte karamel 2-3x promíchat a až pak vlijte do skleniček.

Pozn: karamel nevydrží věčnost. V lednici maximálně měsíc. Bude sice hodně tuhý,
ale ohřátím se stane tekutým. 

Dobrou chut :-)

Kristina

3 komentáře: