Makovník s bílým jogurtem a arašídovým máslem


Makovníky jsou u nás naprosto oblíbené. Pekla jsem už spoustu různých druhů a těžko říct,
který je nejlepší. Možná tvarohový makovec, na který mám recept i zde na blogu, ale tento
nebyl také vůbec špatný. Dělala jsem jej hlavně proto, že jsem byla bez mléka a neměla
jsem ořechy :-) Původní recept, který jsem našla v kuchařce Sladká kuchařka, jež jsem
dostala k Vánocům od maminky svého snoubence, jsem si maličko pozměnila, ale výsledku
to nijak neublížilo. Do dětí (i do mne) to padá kousek po kousku :-)


Budete potřebovat:

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek mletého máku
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
5 lžic oleje
1 bílý jogurt
4 lžíce vlažné vody
1 velká lžíce arašídového másla
1/2 prášku do pečiva

Jak na to?

Namísto arašídového másla můžete použít hrst sekaných ořechů.
Máte-li mléko, dejte jej místo vody.

Vejce a cukr vyšlehejte do pěny.
Přidejte sypké ingredience, mouku prosejte.
Vlijeme olej a přidáme bílý jogurt.
Nakonec přidáme vodu (nebo mléko) a arašídové máslo (nebo ořechy).
těsto bude vcelku hutné, tak se nelekněte.
Pečeme ve vymazaném a vysypaném menším plechu.
Použít můžete také formu na biskupský chléb či srnčí hřbet.
Pečeme asi 30 minut na 175°C, poté troubu vypněte, ale neotvírejte.
Nechte dalších 15 minut "dojít".

Dobrou chuť :) 

Kristina


3 komentáře:

  1. Vypadá moc hezky, jen u nás makovník není zrovna v kurzu.. :(

    The world of makeup

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohu se zeptat na přibližnou gramáž jogurtu? Jedná se o menší či větší kelímek? Děkuji za odpověď, moc se těším až recept vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, postačí klasické malé balení jogurtu :) Ať se dílo vydaří :)

      Vymazat