Pečená rýže s medovým kuřetem


Musím se přiznat, že když jsem tuhle baštu dělala potřetí za poslední dva týdny, říkala jsem si, jestli to už nepřeháním a nepůjde to klukům na nervy. Jenže oni se společně se mnou do tohoto jídla naprosto zamilovali. Ono totiž rýže pečená v troubě je naprosto bezkonkurenční. A ve spojitosti s medem a tymiánem se budete olizovat až za ušima. 

Budete potřebovat:

6-8 kuřecích horních stehen i s kůží
sůl, pepř
olej

na omáčku

2 lžíce utřeného česneku
1/3 šálku medu
1/4 šálku vody
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce mletého zázvoru

na rýži

1 lžíce másla
1 cibule
1 lžička tymiánu
1 šálek nevařené basmati rýže
2 šálky kuřecího vývaru
sůl na dochucení, pokud je vývar bez soli


Jak na to?

Předehřejeme troubu na 180 °C.
Stehna po obou stranách osolíme a opepříme a na oleji z obou stran po 4-5 minutách osmažíme. Kuře dáme stranou a ve stejné pánvi uděláme nyní omáčku. Minutku osmažíme česnek, přidáme med, vodu, zázvor a sojovou omáčku. Vaříme na mírný plamen, dokud se nám část tekutiny nevyvaří a směs mírně nezhoustne 
(zhruba 5-8 minut). Do hrnce dáme máslo, cibuli a minutku smažíme. Přidáme nevařenou rýži, tymián a opět minutku povaříme za stálého míchání. Přidáme vývar (případně dochutíme solí), smícháme a vlijeme do pekáče. (Nic nevaříme. Práci za nás udělá trouba.) Na rýži navrstvíme kuřecí stehna (kůží nahoru), zakryjeme alobalem a dáme péct na 40 minut. Na posledních 5-10 minut sundáme alobal a stehna přelijeme omáčkou. Už znovu nepřikrýváme. Omáčkou nešetřím ani maso, ani rýži. Použiji všechno :)

Dobrou chuť!!

Kristina

4 komentáře:

  1. Bylo v neděli k obědu. Druhá půlka v pondělí. Manžel se olizoval až za ušima :) Užírala jsem i vychladlé...
    Veliká dobrůtka!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak konečně (to už je půl roku?!?) vyzkoušeno a sklidilo veliký úspěch. Jen jsem viděla kombinaci med, česnek, zázvor a kuře, tak to nemohlo dopadnout jinak než na jedničku. Děkuji za další super recept Týno (:

    OdpovědětVymazat