Hraběnčiny řezy

By pondělí, prosince 30, 2019 ,


Hraběnčiny řezy jsou z mého pohledu typickým vánočním počinem, i když se mohou péct
samozřejmě celoročně. A také já je během roku několikrát pekla :) Nicméně, všechna ta
jablíčka a skořice a vlašské ořechy tu vánoční atmosféru připomínají. 

Já mám pro vás dnes další verzi receptu těchto řezů. Musím říct, že škrob ve vyšlehaných
bílcích je naprosto skvělý. Peřinka řezů je lesklá a jemná jak nebíčko. Když necháte řezy
ještě 24 hodin odležet (pokud se to podaří), pak bude výsledek naprosto famózní :)

Budete potřebovat:

Na těsto

200 g másla
4 žloutky
150 g cukru krupice
400 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

Na náplň

200 g mletých/nasekaných vlašských ořechů
4 jablka
2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový cukr
4 bílky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 lžička bramborového škrobu

Jak na to?

Žloutky, máslo a cukr vyšleháme do pěny.
Přidáme mouku a prášek do pečiva a uhněteme těsto.
Oddělíme 1/3 těsta, zabalíme do fólie a dáme do mrazáku nebo lednice.
Vymažeme plech máslem a vysypeme moukou. Rozprostřeme na plech zbylé 2/3 těsta.
Na těsto navrstvíme polovinu nasekaných ořechů, jablka nastrouháme nahrubo a poklademe
je na ořechy. Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a zbylými ořechy.
Bílky vyšleháme se špetkou soli, přidáme cukr, škrob a vyšleháme do pevného sněhu.
Sníh rozetřeme zlehka na jablka s ořechy.
Vytáhneme z lednice/mrazáku těsto a nahrubo nastrouháme na celý plech jako poslední vrstvu.
Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Dobrou chuť.




Mohlo by se vám líbit

2 Comments

  1. Ahojda Tyno, je prosím recept na velký nebo poloviční plech? Vim, že většinou jsi pekla na poloviční, ale tady mi to množství na poloviční plech přijde docela velké.

    OdpovědětSmazat