Hraběnčiny řezy



Hraběnčiny řezy jsou z mého pohledu typickým vánočním počinem, i když se mohou péct
samozřejmě celoročně. A také já je během roku několikrát pekla :) Nicméně, všechna ta
jablíčka a skořice a vlašské ořechy tu vánoční atmosféru připomínají. 

Já mám pro vás dnes další verzi receptu těchto řezů. Musím říct, že škrob ve vyšlehaných
bílcích je naprosto skvělý. Peřinka řezů je lesklá a jemná jak nebíčko. Když necháte řezy
ještě 24 hodin odležet (pokud se to podaří), pak bude výsledek naprosto famózní :)

Budete potřebovat:

Na těsto

200 g másla
4 žloutky
150 g cukru krupice
400 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

Na náplň

200 g mletých/nasekaných vlašských ořechů
4 jablka
2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový cukr
4 bílky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 lžička bramborového škrobu

Jak na to?

Žloutky, máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme mouku a prášek do pečiva a uhněteme těsto. Oddělíme 1/3 těsta, zabalíme do fólie a dáme do mrazáku nebo lednice.
Vymažeme plech máslem a vysypeme moukou. Rozprostřeme na plech zbylé 2/3 těsta.
Na těsto navrstvíme polovinu nasekaných ořechů, jablka nastrouháme nahrubo a poklademe je na ořechy. Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a zbylými ořechy.
Bílky vyšleháme se špetkou soli, přidáme cukr, škrob a vyšleháme do pevného sněhu.
Sníh rozetřeme zlehka na jablka s ořechy. Vytáhneme z lednice/mrazáku těsto a nahrubo nastrouháme na celý plech jako poslední vrstvu. Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Dobrou chuť.




2 komentáře:

  1. Ahojda Tyno, je prosím recept na velký nebo poloviční plech? Vim, že většinou jsi pekla na poloviční, ale tady mi to množství na poloviční plech přijde docela velké.

    OdpovědětVymazat