Ořechové perníčky



Víte, jak to bývá. Každý recept na perníčky slibuje, že to jsou ty nejlepší medové perníčky na světě, že jsou hned měkké, s těstem se skvěle pracuje apod. Já jsem každoročně hledala opravdu tu nej verzi receptu, protože jsem se pokaždé spálila a ve finále nebyla moc s perníčky spokojená. Dva roky jsem se držela postupu a poměru ingrediencí, které byly napsány v jednom časopise a myslela si, že to jsou ty nej perníkové krásky na světě a že lepší už to být nemůže. Dokud jsem nenavštívila skupinu na FB o pečení a vaření a nezkusila recept jedné z uživatelek, jejíž perníčky na oko nebyly tak překrásné, jako od mnoha jiných. Nebyly totiž ozdobené, jen klasicky upečené a naskládané do tří ošatek. Ale přesto jsem dala na větu, že je paní peče takto už přes 30 let. To už něco znamenalo. A víte co? Konečně jsem ten nejlepší recept na perníčky našla. Jsou opravu okamžitě měkké a měkké zůstávají i nadále. Jsou ohromně chutné, čím déle jsou odležené, tím jsou lepší. Celým kouzlem je přidání mletých ořechů, ale také krapet jiný poměr surovin. Jelikož jsem si recept pouze přepsala, nemohu této dámě dostatečně poděkovat (update: už mohu, její jméno je Romana Staňová:)). Tak pokud někdy narazí na tento její recept, moc ráda bych jí tímto poděkovala. Perníčky jsou to opravdu ty nejlepší, co jsem kdy jedla a nedivím se, že je na Vánoce i na Velikonoce dělá ze dvou dávek :)

Budete potřebovat:

400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g mletých vlašských ořechů
75 g másla
2 vejce
4 lžíce medu
10 g sody
1/2 pytlíku koření do perníku

Jak na to?

Mouku i cukr prosejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
Vypracujte těsto a zabalte do folie.
Nechte těsto 48 hodin uležet. Věřte mi!!! Celé dva dny.
Pečte na 180°C do zlatova. Nepotírala jsem ničím. Dala jsem rovnou péct.

Dobrou chuť.

Kristina



Žádné komentáře:

Okomentovat