Minutka s bramboráčky a zelným salátem


Tento recept je krapet pracnější, ale už asi tušíte, že výsledek
stojí za to :) Postup by mohl být velmi obsáhlý, ale já se jej
budu snažit co nejvíce zjednodušit, aby si jej mohli udělat
i úplní amatéři :)

Bramboráčky

Udělejte tak, jak jste zvyklí dělat bramboráky. Pak můžete tento
návod přeskočit. Pokud přeci jen plavete i v těchto základních
záležitostech, protože prostě začínáte, tak stačí, když si tak
5 velkých brambor oloupete a na jemno nastrouháte na struhadle.
Přidejte 3 vejce, osolte, zasypte majoránkou (nebo oreganem,
tymiánem či rozmarýnem), přidejte 3 stroužky česneku, samozřejmě
utřeného :) a zasypejte postupně takovým množstvím hladké mouky,
až vznikne husté těsto. Nesmí být moc řídké, ale ani být husté.
Chápu, že začátečník nepozná, ale nejde říci množství přesně.
Každá brambora je jinak velká a má rozdílné množství vody.
Zkuste lžící dát do rozpáleného oleje těsto (1 lžíci, co pojme)
a pokud se bude bramborák rozpadat, přidejte mouku. Pokud to
s hustotou přeženete, můžete přidat krapet mléka nebo ještě jedno
vejce. To zvládnete :) No a na oleji z obou stran smažíme malé
bramboráčky. Já na jedné pánvi udělám vždy tak tři naráz.

Plátek masa

Já doporučuji vepřové v tomto případě. Více se hodí. U nás v Bille
například prodávají balené tenké vepřové plátky už přímo nakrájené
naprosto ukázkově, ale pokud máte flákotu masa, můžete si takové
plátky nakrájet sami. Plátky masa jsem v nerez misce zalila olejem
(maso by nemělo plavat), maso osolíme, přidáme na chuť sladkou
mletou papriku, máte-li sušený česnek, tak jej zlehka můžete použít. 
V misce smícháme a necháme aspoň chvíli marinovat. Třeba do doby
těsně předtím, než doděláte bramboráčky :) Smažím pod pokličkou,
na mírném plameni, maso je pak měkkčí. Pokud spěcháte a na plameni
přidáte, maso se udělá dřív, ale bude tuhé...

Salát

V podstatě je jedno, co si do salátu namícháte. Důležitá je zálivka
a samotné červené zelí. Z něj nakrájejte asi velké listy na velmi
tenké proužky (ten bílý střed na každém listu vykrojte). Dále můžete 
pokračovat dle fantazie. Já jsem pro salát použila celou mrkev
nahrubo nastrouhanou, ředkvičky také nastrouhané na hrubo, salátovou 
okurku nahrubo (bez vodnatého středu) a velkou hrst na tenké proužky 
nakrájeného ledového salátu. Zálivku uděláte tak, že smícháte 50 g
majonézy, 1 lžíci octu a velkou lžíci medu. Pořádně v mističce
zálivku promíchejte, než ji budete vlévat do mísy se salátem.

Teď dejte všechno pěkně na talíř a přeji dobrou chuť.

PS: Vsadím se, že si tu zálivku oblíbíte i do jiných vašich salátů :)

Kristina.

1 komentář: