Švestkový koláč 'malé cukrářky'


Venku je chladno a podzim doslova za dveřmi. Měla jsem ohromnou chuť na nějaký podzimní koláč, ale chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Nebo spíše jiného. Chtěla jsem vyzkoušet koláč, na který jsou zvyklí v zahraničí. A netrvalo dlouho a narazila jsem na tento skvělý a jednoduchý recept od "malé cukrářky". Jde o polskou, dosti populární blogerku, která má na kontě již i nějakou tu vydanou knížku, a já jsem její dlouholetá fanynka a sleduji její blog. 

Já jsem při pečení použila polohrubou mouku, protože jsem nevěděla, co se smýšlí pod pojmem "dortová mouka". Myslela jsem si, že u nás neexistuje, ale kupodivu ano a příště budu rozhodně péct z ní :) Dortovou mouku vyrábí firma Babiččina volba. Rozhodně ji někde pro tento recept sežeňte, protože koláč pak vyběhne o něco výš, než ten můj. Každopádně to chuti neubralo. Byl naprosto, ale naprosto vynikající a řadím ho mezi ty nej podzimní záležitosti, jaké jsem doposud zkusila :) 


Budete potřebovat:

700 g umytých vypeckovaných švestek
bramborový škrob

na těsto
380 g dortové mouky
200 g cukru krystal
1 lžička vanilkové cukru
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
230 vychlazeného másla
1 vejce

na závěr
skořice
moučkový cukr na posypání


Jak na to?

Zapneme troubu a vyhřejeme na 190°C na funkci 
Švestky překrojíme na půl a některé ještě na čtvrtky, pecky vyhodíme. Švestky zasypeme trochou bramborového škrobu, promícháme a dáme stranou.
V míse si uděláme těsto ze surovin uvedených výše. Nejdříve smícháme sypké suroviny, nakonec přidáme mokré. Máslo nahrubo do těsta nastrouháme. Rukama zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě stejné poloviny.
Formu velkou zhruba 25x25 cm vysteleme pečícím papírem a jednu polovinu těsta vymačkáme na dno plechu po celé ploše. Poklademe všechny švestky na těsto do všech mezírek slupkou dolů.
Druhou polovinu těsta po kouskách trháme a poklademe na všechna místa po povrchu koláče. 
Dáme péct na 45 minut na úplně poslední rošt dole v troubě. 

Švestky po čas pečení pustí hodně šťávy. Je to v pořádku. Koláč tuto šťávu během chladnutí absorbuje a když jej necháte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet, bude dokonale vláčný.

Koláč posypte mletou skořicí a moučkovým cukrem.

Dobrou chuť. 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram