Rajská omáčka s masovými koulemi



Je mi jasné, že receptů na tu nejlepší rajskou omáčku jsou na internetu mraky. A tohle bude další z nich. My máme rádi rajskou omáčku přesně takovou, jakou vám ji popíšu v receptu. Někdo rád kyselejší, my rozhodně sladší. Přílohám se nebráníme ani v podobě knedlíku, ani v podobě kolínek či jiných druhů těstovin. Co máme však k omáčce moc rádi, to jsou masové koule. Moje maminka dělávala nejlepší plněné papriky, ale to až někdy příště. Masové koule jsou u nás jistotou a bodují úplně u všech, jelikož je peču v troubě =)

Budete potřebovat:

na masové koule

0,5 kg mletého masa
strouhanku
1 vejce
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíci sladké mleté papriky
1 lžíci majoránky
sůl
olej

na 1 litr rajské omáčky

80 g oleje
80 g hladké mouky
1 litr vody + 1,5 kostky masoxu
(nebo 1 litr masového vývaru)
280 g rajského protlaku
10 kusů hřebíčku
6 bobkových listů
1 rovná lžíce mleté skořice
2-3 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Jak na to?

Nejdříve se pouštím do masových koulí. Mleté maso smíchám se všemi ingrediencemi. Strouhanky dejte tolik, aby "těsto" drželo pohromadě a aby se vám maso nelepilo na prsty ale k sobě. Udělejte menší koule asi ve tvaru ping-pongových míčků. Pekáček vymažte olejem, vložte koule a dejte péct do trouby na 180 °C. Zhruba po 10 minutách koule podlijte menším množstvím vody, aby se nepřipálily.

Nyní se pustíme do omáčky. Já ji dělám zcela za studena a až posléze jdu omáčku vařit. Důvěřujte mi. Je to nejlepší způsob =) Nejprve dejte do hrnce olej a mouku a zcela rozmíchejte do béžové kaše. Přidejte rajský protlak a znovu důkladně promíchejte, ať se směs spojí. Zalijte studenou vodou (masovým vývarem) a opět prošlehejte metličkou. Získáme tak omáčku, kterou teprve teď dáme na plotnu a budeme vařit. Při zahřívání vhodíme masox, hřebíček, bobkový list, skořici a za občasného míchání přivedeme k varu. Zjemníme cukrem (zkuste nejdříve dát jen lžíce dvě a otestujte, zda vám takto omáčka stačí nebo chcete sladší). Pořádně prošleháme metličkou, ať se hrudky cukru rozpustí. Už dál není třeba vařit. Zbavte omáčku bobkových listů a hřebíčků.

Po 30 minutách pečení by měly být koule hotové. Můžete nechat déle, pokud máte rádi trochu více opečenější. Podáváme s omáčkou a jako přílohu zvolíme těstoviny či knedlík, tak, jak má každý rád =)

Dobrou chuť!

Kristina






 

3 komentáře:

  1. Mňam, to vypadá úžasně! Hned mám tip na sobotní oběd, rajskou jsem nedělala sakra dlouho. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý recept,zítra vyzkouším!Díky za tip!😊

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý recept,zítra vyzkouším!Díky za tip!😊

    OdpovědětVymazat