úterý 22. března 2022

Zapečené těstoviny se smetanou


Kdo by nemiloval tohle prosté jídlo. Je s tím minimum práce a máte toho doslova plný kastrol.
U nás je tohle jídlo oblíbené a vděčné. Variant, jak jej péct, je samozřejmě mnoho. Je to třeba jako u bábovky, každý má rád prostě to svoje, tu svoji recepturu, a i já jsem k tomuto našemu dospěla
až časem, kdy jsem dokolečka zkoušela různé varianty a možnosti, až z toho vzešlo tahle dobrota.

Zapečené těstoviny nemůžete pokazit. Leda byste na ně zapomněli několik hodin a nechali je
v troubě zčernat. Věřím, že to ale nehrozí, protože ta vůně pečené slaniny a smetany je omamná =)

Budete potřebovat:

1,5 balení vřetýnek
2 smetany (minimálně 15%)
6 vajec
150 g slaniny
6 párků
dvě hrsti mraženého hrášku
pepř, sůl, olej
máslo, strouhanka na vysypání
alobal

Jak na to?

Nejprve ve velkém hrnci předvaříme v dostatečném množství osolené vody těstoviny do poloměkka.
Scedíme a zchladíme studenou vodou a dáme stranou. Na pánev dáme asi lžíci oleje a osmažíme na
ni na malé kousky nakrájené párky a slaninu. Ve velké míse smícháme vejce, smetany, jemně osolíme
a opepříme. Pořádně prošleháme metličkou. Velký pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhánkou.
Ve velkém hrnci smícháme těstoviny, párky a slaninu, hrášek a vaječnou směs se smetanou. Pořádně
promícháme. Já si tedy v tomto případě vezmu na pomoc vlastní ruce =)

Celou směs vlijeme do pekáčku a uhladíme. Přikryjeme alobalem a pečeme asi 20 minut přikryté.
Poté sundám obal, promíchám a zase peču 10 minut tentokrát už bez alobalu. Promíchám ještě jednou
a opět dám na 10-15 péct. Hodně záleží, jak velký pekáček budete mít. Čím větší, tím budou těstoviny
rychleji propečené, budete-li mít pekáček jako já spíše menší a hluboký, bude celý pokrm vyžadovat
více času. Výsledek je samozřejmě - jak jinak - dokonalý =)))

Dobrou chuť!

1 komentář: