Africarium | Oceanarium - Wroclaw

Asi to bude znít zvláštně, ale jela jsem poprvé do zahraničí. Jasně, byla jsem v Polsku jako malinká, byla jsem v Rakousku jako malinká, ale vzpomínky jsou mizivé až žádné. Návštěva Polska pro mne byla výzva, jelikož jsem jela autem sama se synem. Chtěla jsem vzít i Elišku, ale moje nevědomost to překazila, neměli jsme vyřízený pro malou pas, tak zůstala doma. Každopádně o nic nepřišla, protože mi "zapomněla" říct, že už tam byla s tatínkem =D

Jestli někdy pojedete do Zoo do Wroclawi, jeďte po dálnici (A4). Já to neudělala, protože jsem dala na rady a ohromně jsem litovala. V Polsku je to samé rychlostní omezení. Málokdy jsme jeli 90 km/h, když jsem mohla předjet jiné auto, bránily mi v tom ustavičně dvě plné čáry a zákaz předjíždění. Ve městech často místo "padesátky" na nás dokolečka vykukovala "čtyřicítka" nebo "třicítka". Cesta je to sice stejně dlouhá jako po dálnici, ale komfortně to bylo strašné, dlouhé a unavující. Vůbec se polákům nedivím, že u nás jezdí rychle, protože tady mají volnost.

Pokud pojedete v neděli, nabalte si pití a svačinu, jelikož v Polsku nic nekoupíte. Veškero obchody i obchodní centra zely prázdnotou a zahalily se do tmy. Nikde ani živáčka. Centrum Wroclawi bylo přemrštěné auty, ocenila jsem "únikové" pruhy, pokud jste špatně odbočili a potřebovali jste se vrátit zpět na trasu. Po cestě jsme nenašli jedinou ceduli ani jeden billboard, který by Zoo nějakým způsobem avizoval, nikde žádná pomoc, kam jedete. Jen spousta šipek a řidiči, pomoz si sám. Nám zavřeli jediný most, který k zoo vedl a nikde ani malá nápomocná cedule, jak se dostat zpátky na cestu, která by nás k zoo dostala. Podařilo se nám to napotřetí, kde už synkovi tekly nervy a chtěl domů =D Přitom jsme byli 500 m od Zoo. Už jsem si říkala, že to tam někde zapíchneme a dojdeme pěšky, ale nebylo kde. Ale jak jsem psala, nakonec se podařilo, našli jsme parkoviště k Zoo, které bylo opravdu jen kousek od vstupních bran. Cena za parkování byla levná, za tři hodiny jsme platili 90 Kč. Přijali i české koruny.

Zoo jako takové je krásné, jako jakékoli jiné u nás. Spíše mi to připomínalo park. Začátek byl krapet nezáživný, ale to možná proto, že byla zvířátka kvůli dešti schovaná. My jsme po půl hodině uviděli lachtany a naprosto si získali naše srdce. Měli překrásný "výběh" a i v dešti jsme tam stáli a koukali se na představení, které nám předváděli =) Pak jsme zašli do Oceanária, což je obří akvárko, kvůli kterému tam všichni jezdí. Než ho projdete, tak se projdete :D My v něm strávili určitě hodinu a půl času. Je překrásné! Je v něm horko, je obří, nikde neuvidíte tolik mořských živočichů, jako tam. Nikdy v životě se mi nezdály medúzy tak nádherné, jako když jsem viděla jejich ladný pohyb na vlastní oči.

Taky se nám hodně líbilo terárium. Já na to moc nejsem, ale byla to pecka. Měli to krásně a přehledně udělané, i tam jsme byli docela dost dlouhou dobu. V teráriu je i motýlárium, kam byste měli jít opravdu na lehko, je tam nepředstavitelné dusno a horko :D Protože motýlci létají jen tak kolem vás. A abyste je našli, musíte být opravdu pozorní. A když už nějakého uvidíte, zjistíte, že příroda je neskutečná.

Moc mne mrzí, že jsme ve Wroclawi nestihli víc. Když jsme odjížděli, viděli jsme z dálky ještě Sky Tower, kam jsem chtěla zajít, ale řekla jsem si, že to necháme na příště, ať mám důvod se vrátit. Ze 49. patra totiž můžete prý vidět až na Sněžku =) A i kdyby ne, kdy jindy se vám poštěstí koukat se z mrakodrapu.

Kristina








Žádné komentáře:

Okomentovat