Uhlířský vrch

Na Uhlířský vrch koukáme ze sedmého patra našeho paneláku. Tak blízko máme tuhle stezku a naposledy jsem ji šla jako dítě, když jsme měli "braňák". Pěkně sváču do chlebníku a šlo se. Dnes vypadá část stezky po vulkanitech úplně jinak než kdysi. Prochází se krásnou lipovou alejí stromů, lemuje ji 15 dřevěných stojanů s obrazy prezentující křížovou cestu. Zasloužil se o ně místní řezbář František Nedomlel, se kterých se znám osobně jako poštovní doručovatelka =) Každý takový obraz stojí na horninách, které pochází z Nízkého Jeseníku a na každém takovém "kameni" je deska se jménem toho, kdo kámen věnoval. Moc krásné!


Uhlířský vrch je jedna z nejmladších sopek u nás, což dokazuje také "červená" hlína na vrcholku, jejíž vzorek jsem si odnesla domů :D Na vrcholku je poutní kostel, který byl kdysi uvnitř naprosto v dezolátním stavu. I dnes byl zavřený a nepřístupný, ale v železných branách je pár vyvrtaných děr, díky kterým můžete vidět dovnitř. Já do jedné takové strčila čočku foťáku a vnitřek vyfotila. Změna je perfektní! 

Zpátky domů jsme šli přes pole pod "uhliřákem" a naskytl se nám krásný výhled na město! Tohle já můžu =) Měli jsme s sebou opět pejska. Byla úžasná! 

Kristina













1 komentář: