Tvarohový makovec


Tohle musím napsat ihned: lepší makovec jsem nikdy v životě nejedla. Přestože jsem měla roky svůj oblíbený, ke kterému jsem se vracela a věřila tomu, že on je ten pravý, musela jsem změnit názor, protože teprve s tímto makovcem jsem zažila skutečné "nebe v hubě" - jak se říká. 

Recept mám z jedné FB skupinky, kam chodím čerpat inspiraci. Tvaroh v makovci nejde vůbec cítit, přesto zaručí to, že je makovec vláčný a nadýchaný. Kdo peče pravidelně, tak ví, že zrovna u makovce je dosažení vláčnosti a nadýchanosti skutečně kumšt. Tento recept ode mne dostává jedničku s hvězdičkou a moc doporučuji všem kuchařinkám, kterým mák chutná. ☺

Ingredience:
250 g tvarohu ve vaničce
250 g krupicového cukru 
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
200 g mletého máku
1 prášek do pečiva
6 vajec (zvlášť žloutky a sníh)
100 ml mléka

Topping
200g moučkového cukru
5 lžic citronové šťávy

Žloutky vyšleháme s cukrem v robotu, přidáme olej, tvaroh a mléko a ještě chvíli šleháme. 
Vařečkou přimícháme mouku s práškem do pečiva a mákem, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na 180C zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a potřeme polevou. Cukr a šťávu jen smíchejte a rozetřete kuchyňským nožem po makovci.

Je výborný. Už teď se těším na vaše reakce. 

Dobrou chuť ♥

5 komentářů:

  1. Dobrý den Kristínko, tak už jsme konečně upekla a velká spokojenost. Sice je pravda, že jsem musela trochu ubrat na teplotě (160), protože se to dělalo strašně rychle, ale jinak moc dobrý, krásně vláčný, žádnej "dusič" :) Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji mák ... takže jsem musela :-) ale abych ho trochu odlehčila, tak jsem ho ošidila o 50g cukru a polevu ... a mouku vyměnila za celozrnnou a i tak je výtečný! S bílým jogurte k snídani :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Recept je na velikost klasického plechu, prosím? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, díky za recept, dnes jsem ho upekla v bezlepkové verzi a je úžasný.

    OdpovědětVymazat