Moje tělo: online koučink - den 17 (Sladidla - 1. část)


Krásný den všem přeji :-) Pokračujeme s online koučinkem pro mou knihu Moje tělo: koučink a dnes se podíváme na slibované téma - sladidla. Rozhodla jsem se nakonec rozdělit celou problematiku na dvě části. V první, té dnešní, se podíváme na tu teoretickou část a jakýsi úvod ke sladidlům. Zítra se zase přesně zaměříme na určitý typ sladidel, která ano, která ne, která sladidla se tváří jako zdravá a jsou přitom horší než cukr. Mám pro vás připravenou pěknou tabulku s rozdělením obsahu glukózy a fruktózy k jednotlivým sladidlům a jaká se hodí či nehodí do režimu clean eating (čisté stravování).


Zajímalo by mne, jaká sladidla tvoří váš jídelníček?
Kalorická, bezkalorická?

Jak už víte, nejsem fanouškem bezkalorických sladidel, jelikož vás neodnaučí sladit. Moje zkušenosti jsou takové, že ten psychický pocit, že si bezkalorické sladidlo můžete dovolit v jakémkoli množství, je ohromně podlý. Pravda, nepřijmete žádné kilokalorie navíc, ale také vás neodnaučí zbavit se oné závislosti na sladké chuti.

Věřte mi, že se každý z nás dokáže sladkostí a slazení vzdát. Není to otázka jednoho dne, ale pokud budete opravdu chtít, dá se slazení a sladkostí odnaučit. Jde to jen v tom případě ale, že na tom budete skutečně pracovat a postupně cukr a jiná sladidla ze svého jídelníčku odbourávat. Stane se pak jedna úžasná věc. Začnete si více uvědomovat to, co jíte a jak to chutná. No, vážně! Potraviny, které vám předtím přišly mdlé a nezáživné, vás najednou budou svojí chutí překvapovat.

Dříve se sladilo pouze medem a ovocem. Protože zpracování cukru neexistovalo. Sami si tak můžete udělat obrázek o tom, co cukr ve světě způsobil. Podle internetové stránky LS Zetis ještě na počátku minulého století jeden člověk spotřeboval průměrně méně než 1 kg cukr za rok, dnes je to téměř 45 kg. Děsné, že?

Cukry jsou dnes všude. Takže dávejte pozor na to, co si vkládáte do úst. Nezapomeňte na jednoduchou pomůcku. Pokud jedna malá lžička pojme zhruba 5 g cukru a vaše oblíbená oplatka má na štítku zhruba 20 g cukru v obsahu, pak si sami můžete spočítat, že tato oplatka má v sobě zhruba 4 lžičky cukru.

Držím vám palce s bojem toho největšího nepřítele v jídelníčku každého z nás :)


3 komentáře:

  1. Milá Kristi, dekuji za super příspěvek. Mám to podobně jako ty... jako dítě jsem vzdy mela ráda sladká jídla, tak si ráda občas dám nejakou domácí buchtu nebo koláč, ale cokoliv si sladit odmítám☺️ Ovesnou kaši si dochucuji skořicí a kokosem. A tak mi to chutná nejvíc.
    Trochu mam ale problém s cukrem, kdyz neco vařím dětem... Samozřejmě jim trochu osladím (trtinovym nebo kokosovym cukrem, popr.medem) myslim, ze ta sladká chuť patří k dětství, ale trochu mě to tíží, když osobně si to nedávám kvůli zdraví. Ale i tak manžel říká, ze sladím málo a moc mu moje pečení nechutna☺️ Myslim, ze nic se nemá přehánět. Dětem to nechci moc zakazovat, aby to pak o to vic nechtěli. Jen proste omezují. Ale je to peklo všechny ty sušenky a výrobky pro deti... To jsem trochu odbocila☺️
    Tesim se na zítřejší pokračování a pred hezky den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, dětem také neodpírám, mám spíš s nimi jiný problém, potřebovaly by přibrat :D oba! A určitě jim koupím i sladkost, ale dělám to jako naši, nikdy nemáme doma zásobu, aby mohli kdykoli přijít a vzít si, když jdeme do obchodu, mají už takový zvyk, že mohou každý jen jednu věc. Ale třeba Mikuláše nešidím, to jim narvu balíčky :) To zase právě jak píšeš, jsou to děti a ty očička jak jim září :) Chce to mít zkrátka pod kontrolou.
      Toto video je spíše mířeno právě na ty dospěláky, co mají problémy s váhou, a omezení cukru je v jejich případě naprostou nutností. Setkávám se běžně s tím, že mi přiznají, že mají doma zásoby sladkostí, aby si každý člen rodiny mohl kdykoli vzít.... a věř mi, to jsou zásoby :)
      Já jsem jedna z těch, kdo sladí velmi málo, když nad tím tak přemýšlím, tak dnes to nebylo ani ťuk a včera jen jedna lžička raw třtinového moučkového cukru do kaše, jinak vůbec. Takové slazení je úplně ok... jak jsem řekla v jednom z videí, prima by bylo přestat sladit úplně, ale že mně samotné se to za 36 let fakt nepodařilo :D takže mít mantinely, hranice a pak i to slazení může život fakt osladit :)

      Měj se prima, zítra to bude zajímavé :)

      Vymazat