Fotogalerie

Moje proměny

Laky na nehtíky

U mě doma

Nedělní pečení

Vánoční inspirace

(Pohankový) koláč s broskvemi a borůvkami


Tento koláč byl naprosto božský. Dělala jsem jej již dvakrát a vždy dopadl skvěle. Původní recept není můj, nechala jsem se inspirovat blogem Chutě světa, ale pozměnila si pár ingrediencí, aby byl 
koláč trošku zdravější :-) I když, pokud pečete jednou za čas jako já, a ne co druhý den, myslím, že těch pár kousků ke snídani a svačince i z běžných (nezdravých) surovin, neublíží. 


Na koláč budete potřebovat: 

40 g rozpuštěného másla
40 g rozpuštěného kokosového oleje
50 g raw třtinového cukru
1 vejce
1 lžíce skořice
100 g mouky (pohanková hladká a bio hladká, půl na půl)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
špetka soli
2 (kompotované) broskve
1/2 hrnku mražených borůvek


Pozn: mouku můžete použít klasickou hladkou, já jsem se snažila navýšit krapet jakousi hodnotu
koláče, proto jsem zvolila pohankovou. Není moc dobrý dávat zcela pohankovou, jelikož má
specifickou chuť a koláč by chutnal hořce. Proto padla volba půl na půl s bio hladkou. 


Nemáte-li čerstvé broskve, použijte kompotované (jsou i vhodnější, koláč pak není příliš suchý.)
Borůvky jsem volila mražené, jelikož pak pustí vodu, která koláči vyloženě prospěje. Koláč zvláční. 



Předehřejeme troubu na 170 °C. 
Menší koláčovou formu (cca 18 cm) vysteleme pečícím papírem.
Máslo vyšleháme s cukrem, přidám olej, vejce a pak opatrně smícháme s moukou,
práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí. 
Těsto bude vcelku hutné, použijte mokrou stěrku, kterou těsto po dnu formy roztáhnete.
Namočte klidně víckrát. Těstu to vadit nebude. 
Broskve nakrájíme na plátky a do šneka od středu skládáme za sebou.
Zabořte plátky do těsta. Zasypte borůvkami.
Pečeme zhruba 20 minut, ale pro jistotu kontrolujte špejlí. Každý trouba peče jinak.
Nechte vychladnout, zasypte na oko moučkovým cukrem a podávejte.


Děkuji Jarce za nápad na skvělý koláč. Doufám, že bude i s menšími mými modifikacemi
chutnat i vám :)

1 komentář:

Používá technologii služby Blogger.