Španělská rýže s kuřecími špalíčky


Máte-li rádi chuť pečené rýže, jste příznivci španělské úpravy jídel a chcete krapet ohromit návštěvu, svého muže nebo sebe, tohle je dokonalý recept na vydatný a přitom na žaludek ne těžký hlavní chod. Překvapí vás dokonalá kombinace rajčat, oregana a pečeného kuřete.

Budete potřebovat:

na maso

6-8 kuřecích špalíčků nebo kuřecích horních stehen s kůží
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1 lžičku sladké mleté papriky
1/4 lžičky sušeného česneku
2 lžíce oleje

na rýži

1 nadrobno nakrájená cibule
1 červená paprika nakrájená na tenké proužky
100 g suché klobásky nakrájené na kolečka nebo půlměsíčky
1 lžička oregana
2 větší stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
250-300 g basmati rýže
1 litr drůbežího vývaru
10 cherry rajčátek nakrájené na osminky nebo plátky
1 limetka (citron)

čerstvá petrželka na ozdobu
alobal na zakrytí mísy při pečení


Jak na to?

Předehřejte troubu na 170°C. V malé misce smícháme sůl, česnek, pepř a papriku a vmasírujeme do kůže masa. Touto stranou pak vložíme kuře do pánve s rozpáleným olejem. Pečeme asi 4 minuty a poté obrátíme a smažíme další 4 minuty. Maso z oleje vyjmeme a dáme na talíř.

Do stejné pánve dáme smažit nakrájenou cibuli a papriku. Po 3-4 minutách vložíme nakrájenou klobásku a další dvě minuty smažíme.
Přidáme oregano, česnek a rajský protlak. Smícháme. Vsypeme neuvařenou rýži a řádně promícháme, aby se ve směsi rýže rovnoměrně obarvila. Vlijeme vývar a promícháme. 

Nyní do mísy na pečení vlijeme vývar s rýží a rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme maso kůží nahoru a nakrájená cherry rajčata rozprostřeme kolem kuřete. Plátky limetky také kolem kuřecích kousků i na ně.  Mísu uzavřeme vhodným poklopem - pokud máte, nebo jednoduše použijte alobal. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 40-60 minut.
Na začátku 40. minuty zkontrolujte, zda je už rýže uvařená či ještě potřebuje (závisí na troubě). Naservírujte na talíře, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.

Dobrou chuť. Kristina.


Před pečením.


Inspired by Kitchen Sanctuary.

Žádné komentáře:

Okomentovat