středa 13. dubna 2022

Jarní mrkvový koláč


Kdysi jsem si nedokázala představit, že bych kdy ochutnala mrkvový koláč. Pak jsem jej vyzkoušela a oblíbila si jej. Mrkev je další zeleninou, ze které lze upéct něco sladkého. Určitě všichni znáte cuketový koláč nebo buchtu. Zatímco cuketa je chuťově spíše neutrální, mrkev koláči jistou vlastnost dodá, především barevně =)

Postup na tento jarní koláč je míchaninou více receptů. Líbilo se mi použít zázvor a ořechy, nadýchaný výsledek zase zaručí ušlehaný sníh, na závěr neopomeňte potřít celý koláč citronovou polevou. Tím tuhle krásku povýšíte o level výš. Bez ní to není ono.

Budete potřebovat:

sypké ingredience

250 g polohrubé mouky
1/2 balení prášku do pečiva
špetka soli
rovná lžička mletého zázvoru
hrst nasekaných oříšků (nejlépe vlašské)

"tekuté" ingredience

150 g krupicového cukru
250 g jemně nastrouhané mrkve
3 vejce (žloutky a sníh)
5 lžic oleje
5 lžic horké vody
30 ml mléka

poleva

200 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce citronové šťávy

Jak na to?

Do velké mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme sůl, zázvor a ořechy. Smícháme.
Cukr vyšleháme se žloutky v jiné míse, přidáme po lžících olej a vodu, nakonec přimícháme
i mléko. Směs smícháme s mrkví a vlijeme do mísy sypkých ingrediencí. Z bílků ušleháme sníh
a opatrně vmícháme, až nám vznikne nadýchané jemně oranžové těsto. Těsto vlijeme do máslem
vymazaného a moukou vysypaného menšího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C
po dobu 30-35 minut. 

Vychladlý koláč můžeme potřít citronovou polevou. Ingredience smíchejte dohladka. A nechte ztuhnout.

1 komentář: