Svatební koláčky (nekynuté)


Krásný den všem přeji. Jak název napovídá, dnes jsem se rozhodla upéct svatební koláčky, ale nebyly určeny na svatbu. Prostě na ně byla velká chuť a také jsem ještě nikdy takové nepekla. Přišlo mi sympatické, že se těsto, které jsem si vybrala, nenechává kynout, ale rovnou se zpracovává a vše se hned šoupne do trouby. Byla jsem překvapená, že mi koláčky kynuly pod rukama. Moc pěkně se s těstem pracovalo.

Ačkoli jsem před dopečením pochybovala o tom, že budou dobré a že to asi dopadne všelijak, zaprášilo se po nich neskutečným fofrem. Obvykle jsou koláčky nejlepší ihned po dopečení, tyhle byly mnohem lepší druhý den. 

Pekla jsem s tvarohem a povidly, jelikož tyhle dvě náplně dodají koláčkům svoji vláhu. A taky žádné jiné u nás nejíme :) 

Recept na drobenku nepřidávám, každý si udělá tu svoji, na kterou je zvyklý. 

Budeme potřebovat:

250 g másla
0,5 kg polohrubé mouky
2 vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra

na kvásek
12 lžic mléka
50 g droždí
2 lžíce cukru
2 lžíce polohrubé mouky

povidla
nebo
tvarohová náplň
(1 tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce moučkového cukru)

Jak na to?

Připravíme si kvásek. Mléko zahřejeme v kastrůlku, do něj pak rozdrobíme droždí a přidáme mouku s cukrem. Mírně promícháme, přikryjeme a necháme vzejít. 

Máslo o pokojové teplotě uhněteme na vále s moukou, vejce, cukrem, solí, citronovou kůrou a kváskem. Ihned z něj po částech vyválíme plát a vykrajujeme menší kolečka o síle alespoň 1-2 cm. Uděláme důlek a lžičkou vložíme tvarohem či povidly. Okraje potřeme žloutkem, koláčky posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut do zlatova. 

Po upečení vytáhneme a sypeme moučkovým cukrem.


1 komentář: