Bramborové těsto na pirohy nebo šulánky


Z brambor a mouky se dá toho udělat strašně moc. V jeden den jsem dělala rovnou tři jídla a radost byla neskutečná, bříška napapané k prasknutí a všichni spokojení =) Ať žije stará dobrá česká klasika.

Sama sobě se divím, proč takovou lahodnou parádu nedělám častěji. Skvost o třech ingrediencí (brambory, mouka, máslo). Vždy si vzpomenu na tátu, protože on uměl bramborové pirohy dělat ve velkém a měl je naprosto luxusní. A já mu nerada pomáhala, protože to byla piplačka. Dělal je třeba dvě hodiny a za dvacet minut byl kastrol prázdný. Nikdy se tohoto jídla nenabažíte.

Ze stejného těsta si můžete udělat taktéž šulánky, které já miluji jen tak s máslem a kefírem. Samozřejmě jsou výtečné také na sladko s mákem a cukrem. 

Recept na bramboráky zná snad každý, ale pokud by přeci jen někdo tápal, mám na blogu postup i na ně. Stačí se mrknout SEM.

A teď už recept a postup na bramborové těsto!

Uvaříme si ve slané vodě brambory (ze začátku zkuste 500 g) a po uvaření je rozmačkáme vidličkou,  mačkadlem na bramborovou kaši nebo nahrubo nastrouháme na struhadle. Brambory zde plní úlohu náplně piroh a zároveň slouží i jako pomocník do těsta.

Těsto uděláme tak, že smícháme hladkou mouku s trochou studené vody a trochou brambor. Těsto se nesmí lepit, takže když bude, dosypávejte do něj po troškách mouku, aby těsto bylo pevné (ne tuhé!), dalo se válet a krájet. Mělo by být pružné, jemné v dlaních, skoro bych řekla, že se dobře udělané těsto pozná tak, že z něj prostě budete mít dobrý pocit =) 

PIROHY Z těsta uválíme dlouhý váleček a odkrajujeme z něj kousky (velikost vychytáte hned z kraje, to slibuji), které vyválíme na kolečka o velikosti dlaně. Kolečka by neměla být tenká, jinak se vám při vaření těsto rozpadne a náplň "uteče". Neměla by být ale ani tlustá, aby se jednak těsto provařilo a zůstalo na skus jemné a ne hutné. Do těchto koleček dáme vždy po kouskách rozmačkané brambory, zabalíme do půl měsíčku a kraje řádně slepíme k sobě. Nebojte se toho. Pirohy vkládáme do mírně osolené vařící vody a asi po 3-5 minutách, když pirohy vyplavou na povrch, vytáhneme. Všechny pirohy naráz "vykoupeme" v kastrůlku s rozpuštěným máslem. Hned podáváme buď s mlékem, kefírem či kyškou.

ŠULÁNKY Postup na těsto je zcela totožný s pirohami, akorát je ničím neplníme. Vyválíme místo koleček válečky, které také vkládáme do vařící mírně osolené vody. Když vyplavou na povrch, jsou šulánky hotové.

Náplně do piroh můžete dělat jakékoli - masové, s povidly, nebo do bramborové náplně dejte na malé kousky osmaženou slaninu. 

Dobrou chuť =)

K.

1 komentář: