BLOG
Bloguji
U mě doma
Happy Monday
Baby deník
Nevlezlo se
JÍDLO
Z mého stolu
Všechny recepty
Vaření s FOOD
Vaření s Yummly
Biosfera.cz
CVIČENÍ
Články
Fitness deník
Recenze a tréninky
Jóga
Moje proměny
FASHION & BEAUTY
Notino.cz
Laky
Kosmetika
Oblečení
VOLNÝ ČAS
Knižní koutek
Knižní výzva
Recenze knih
DIY
Háčkování
V PŘEDVÁNOČNÍM ČASE MÁM PRO VÁS SPOUSTU SOUTĚŽÍ. KDE?
Na blogu soutěžíme o tři balíčky od HQH System
Na mém blogu můžete soutěžit ve Velké oříškové soutěži o 5 kg oříšků a semínek
Na FB stránce Anetky Run-Heart se soutěží o mou knihu Moje tělo: koučink
Na FB stránce Správná podprsenka se také soutěží o mou knihu Moje tělo koučink.

PŘEJI VŠEM HODNĚ ŠTĚSTÍ A KRÁSNÝ ADVENT :-)

úterý 13. ledna 2015

Jablečný koláč bez vejce (indické džaldí-džaldí)


V první řadě si pojďme vysvětlit ten název koláče. Nikde na internetu neexistuje koláč džaldí-džaldí, jen u nás. Vyšel s tímto záhadným názvem dokonce již v několika našich kuchařkách a stejně jako mně, i několika lidem se nepodařilo najít originalitu tohoto pokrmu v receptech pocházející z Indie. Navíc jde o koláč, který dělaly už naše babičky a všude ve světě je znám jako jablečný koláč nebo dezert. Nebudu však předstírat, že i já jsem naletěla a dokonce tento koláč řadu let díky časopisu Apetit považovala za unikátní exotický pokrm. No co, takové džaldí-džaldí určitě chutná lépe a zaujme více než obyčejný jablečný koláč :-)

Původní recept od čtenářky pro časopis zde
Každopádně jsem se trochu vrtala v množství surovin, hlavně cukru, na mne ho tam je až příliš v původním receptu, a taky jsem nahradila krupici. Nechtěla jsem koláče mít hodně, ale jen pro sebe na ukojení chutě na něco sladkého, což se podařilo. 


Na malou zapékací misku budete potřebovat:
  • dvě střední jablka
  • 50 g rozpuštěného másla
a v misce smíchané
  • 2 velké lžíce hrubé mouky
  • 2 velké lžíce hladké pohankové mouky
  • 1 velkou lžíci třtinového cukru. 
 Jak vidíte, není potřeba žádného vajíčka a přesto se koláč povede. Jsou dvě varianty, jak jej zhotovit.

Varianta 1:
Na dno zapékací misky dejte polovinu sypké směsi, poklaďte nastrouhanými jablky, zasypte druhou polovinou sypké směsi a zalijte rozpuštěným máslem. Směs nesmíte uplácat, jinak jí máslo neproteče. Prostě ji na dno a na povrch nasypte, můžete mističkou trošku ťuknout o ruku, aby se směs rozprostřela. Já dělala variantu první.


Varianta 2:
Do sypké směsi nalijte máslo a vytvořte drobenku. Možná bude másla potřeba i méně. Nezkoušela jsem, ale koláč lze i takto připravit. Drobenku také rozdělte na polovinu. Půlka přijde na dno, pak nastrouhaná jablka, druhá polovina na povrch. Zde už můžete drobenku trošku sjednotit lžící. 

Koláč pečeme na 160-170 stupňů, než nám povrch zezlatoví. Chce to hlavně pomalinku, aby se máslo neseškvařilo. Nechte poté vychladnout!!!


A takto již vypadá výsledek. Krása! Krása! A co teprv ta chuť :-) Bylo to vynikající a Eliška mi nekompromisně vzala ke konci vidličku a vyhazovala mne od misky způsobem, že mi odtahovala ruku a říkala rezolutní NE! :D Jablka ji moc chutnají a takto to pro ni bylo ve spojení s těstem novinka. 
  

Ještě jedna fotka toho, jak to vypadá uvnitř koláče. Misku jsem zakoupila u nás v obchodě s domácími potřebami Orion, ale funguje i zásilkový obchod, tak se mrkněte, mají krásné věci :)

K.


Vaše názory:

11 komentářů:

  1. Krása! Tento koláč také miluju! Jak tvarohový, tak jablečný!

    OdpovědětVymazat
  2. no vida, já ho dělám podle receptu, který se jmenuje prozměnu Maďarský jablečný koláč :oD jen to máslo nerozpouštím ale sypu nahoblinkované.. a taky byl ten původní hrozně moc cukrový :o)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá dobře!
    a taky velice jednoduše:-P
    chci se jen zeptat, jak dlouho se to cca peče? chápu chápu, do zlatova .. ale jen jestli je to zhruba deset minut nebo třeba zhruba půl hodiny nebo třeba zhruba hodinu ...peču jednou za uherský rok, takže nejsem v tom tak zběhlá... s jak dlouhou dobou počítat, jestli si to upeču ráno před prací nebo to raději nechat na volný čas:-) děkuji za odpověď!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasný :) podle mne ta varianta 1 bude delší než 2. Tu první jsem dělala zhruba těch 25 minut (taky záleží na troubě), ale podle mne varianta 2 by mohla být rychleji, tím, že je to máslo přímo už v té mouce, tam by to tak dlouho trvat nemuselo, podle mne do 15 minut to v předehřáté troubě bude hotové.

      Vymazat
  4. Děláme variantu 2 ale místo jablek dáváme hromadu tvarohu :) :3

    OdpovědětVymazat
  5. Kristinka, prosim ta, aky mas priemer tej misky? Pecenie v malom mi vyhovuje, tak aby som zhruba vedela aka je to davka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to také vyhovuje v menším, tohle je mistička jen 12,5 cm široká a 4 cm hluboká :) aspoˇto píší v tom obchodě :) ale odpovídá to :)

      Vymazat
    2. A podľa slovenského kalendára máš dnes meniny :) Tak všetko najlepšie :)

      Vymazat
    3. Jééé, to je milé, že sis vzpomněla, moc děkuju :))

      Vymazat